Nyhedsbrev 008

Kære r8Dio-lytter og ven af r8Dio

Har du haft en god uge? Det har jeg! Frøken Tø er jo rigtig kommet på besøg, kan man sige, selvom Snemand Frost endnu ikke har sluppet taget helt, haha.

Men i dag er det jo den 8. marts. Det er simpelthen Kvindernes Internationale Kampdag, så hvis Frøken Tø har lyst til at fylde i dag, ja, så skal hun da fandeme bare gøre dét. Personligt føler jeg, at hver dag er min kampdag. Så sent som i dag gik jeg ind i en skabslåge, som jeg havde glemt at lukke.

Og netop Kvindernes Internationale Kampdag er vel ugens største begivenhed, og hos Kulturministeriet tog man forskud på fejringen ved at afsløre, at vores kulturminister er klar til at afsætte mellem én og 50 millioner til opførelsen af nye bronzestatuer af kvinder, så de har noget at spejle sig i, når de går rundt i gadebilledet. Kulturministeren påpeger, at der i København eksempelvis er flere statuer af fabeldyr og heste end af kvinder.

Nu er jeg sjældent i København, men her i Skuldborg opererer vi jo med drager, og dem må jeg bare sige objektivt set er mere interessante end kvinder. Så bare lige for en god ordens skyld vil jeg gerne slå fast, at jeg støtter op om flere statuer af kvinder, bare det ikke går ud over statuerne af fabeldyr og heste. 

Kulturministeren har selv et forslag til en statue af en vigtig kvinde, nemlig Karen Volf. Og ja, du hørte rigtigt, det er hende med kammerjunkerne og vaniljekransene. Jeg må indrømme, at jeg nær faldt ned af stolen, da jeg hørte dét, for jeg anede ikke, at Karen Volf var en rigtig person. Jeg troede, at hun var en karakter, som en mand havde fundet på for at give sine småkager noget mere personlighed. Men så igen – er alle kvinder ikke bare en karakter, som en mand har fundet på? Ej, kære lytter og kære ven af r8Dio, det var sgu da bare for sjov. Jeg mente bare, at Anna og Clara fra Søstrene Grene jo heller ikke findes i virkeligheden. Men sådan kan man jo hver dag blive klogere. 

Politiken har efterfølgende spurgt en masse kendte kvinder om, hvem DE godt kunne tænke sig en statue af. Én foreslår Birgitte Gøye. Hende har jeg aldrig hørt om. Én siger Else Marie Pade, hende har jeg heller aldrig hørt om. Nina Bang, det var da hende dér ministeren, den er i orden, synes jeg, men jeg synes, at det er ærgerligt, at der kun bliver foreslået døde kvinder. Hvad med en kvinde, der VIRKELIG har gjort noget for Danmark? Det kunne eksempelvis være Anja Andersen. Altså håndboldspilleren.

Har jeg nogensinde fortalt dig, at jeg engang har fået en lussing af Anja Andersen, kære ven og r8Dio-lytter? Det var til et sodavandsdiskoteksarrangement under en større håndboldturnering i Brande. Jeg har vel været en 13/14 år på det tidspunkt, og Anja var jo allerede dengang en køn pige. Hun var så god til håndbold, at hun fik lov til at spille med os drenge, hvilket vi jo alle sammen godt kunne lide, sådan en rigtig drengepige med ben i næsen. Så da ghettoblasteren begyndte at spille In the Air Tonight med Phil Collins, så slog jeg sgu til. Jeg forsøgte mig med et lille, uskyldigt kys på munden, men det brød hun sig allerede dengang ikke om. ”Gå væk, din nar”, sagde hun, før hun plantede en lussing på min kind, som jeg aldrig har vasket siden.

Men nok om kvinder. Jeg faldt nemlig over en spændende artikel, der handler om en sten i den nordjyske by Dybvad. Der er tale om en sten, der hylder syv drabsmænd, der slog fire mennesker ihjel på en fattiggård tilbage i det herrens år 1841. ”Den 1/11-1841 tog syv vendelboer, krænkede i deres retsfølelse, loven i egen hånd og ihjel slog husets lovløse beboere. Husets beboere var Klog-Maren, Klog-Christen, Klog-Lars og Skov-Christian” står der på stenen. Jeg ville da gerne kaldes Klog-Klavs, haha, nej, spøg til side. Nu vil Frederikshavns Kommunes borgmester, Birgit Stenbak Hansen gøre noget ved stenen. Den skal naturligvis have lov til at stå, men hun erkender også, at stenen er lidt unuanceret, for det er jo ikke i orden at slå ihjel, fordi man har fået krænket sin retsfølelse. Hun foreslår derfor, at der sættes en læseplade op, hvor kommunen fortæller hele historien og eventuelt også understreger, at selvtægt aldrig nogensinde er okay. Det er jeg jo meget enig i. Jeg afstod jo eksempelvis også fra at give Anja Andersen en lussing tilbage, selvom det da havde været på sin plads. 

Der er stadig krig i Afrika og Gaza og Ukraine. Jeg har hørt en lille fugl synge om, at vi snart modtager en form for plan for, hvordan man som almindelig dansker kan forberede sig på krig. Den opmærksomme lytter af mit nyhedsbrev vil jo vide, at jeg allerede HAR forberedt mig på blandt andet krig. Desuden viser historien, at jo mere Mette Frederiksen bekymrer sig for noget, jo mindre farligt er det. Eksempelvis Corona.  

Nå, kære lytter og ven af r8Dio, det var vist alt fra mig i dag. Kan du nu have det godt indtil vi tales ved igen? Det vil jeg forsøge.

Jeg kunne se, at det bliver 7 grader OG vindstille OG sol i dag. Tusind tak til Frøken Tø, hun skulle da egentlig lige have et ordentlig klap lige i numsen som tak for alt sit hårde arbejde. Nej, kære ven og r8Dio-lytter, det var igen bare for sjov. Jeg respekterer da kvinder, og du burde gøre det samme. 

Med venlig hilsen din radiodirektør og ven,

Klavs Bundgaard

Bliv medlem af r8Dios Venner

Få fri adgang til alle vores programmer. Du får desuden: eksklusiv adgang til vores lukkede Facebook-gruppe r8Dios venner, invitationer til r8Dio-events og optagelser, fri fragt i vores webshop og særlige tilbud til medlemmer. Derudover…

Medlemskab pr. måned: 49 kr.

Spar 189 kr. på årsmedlemskab: 
399 kr./33,25 kr. pr. måned

Andre nyheder